Op competitiegebied neemt onze club deel aan 4 disciplines: acro, tumbling DMT (dubbele mini trampoline) en demo. Deze disciplines zijn onderverdeeld in 3 acrogroepen, 3 tumblinggroepen, 2 DMT groepen en 2 demogroepen. Enkel na het slagen van onze clubtesten kan je terecht bij deze groepen. De gymnasten zijn verplicht om elke training aanwezig te zijn.

ACRO

De acro groep bestaat uit talentvolle gymnasten die geselecteerd werden door de trainers van deze groep. De selectie gebeurt op basis van leeftijd, flexibiliteit, spierkracht en danstalent. Ook inzet is een belangrijke waarde in deze groep. Er worden, afhankelijk van het wedstrijdniveau, vele uren per week besteed aan het klaarstomen van de gymnasten zodat zij op de wedstrijden het beste van zichzelf kunnen tonen. In het begin van het turnseizoen maken de trainers weloverwogen teams van 2 of 3 gymnasten waarvan er telkens 1 kleinere gymnaste de bovenpartner is. Samen oefenen zij zowel balans-elementen, waarbij de nadruk ligt op kracht en evenwicht, als tempo-elementen met de verschillende salto’s. Deze worden gecombineerd in een wedstrijddans die zij op de verschillende wedstrijden aan de jury tonen. 

Binnen de acro discipline zijn er 3 groepen verdeeld volgens wedstrijdniveau:

  • Recre@acro
  • Acro I/C
  • Acro A/B

Demo

cropped-Demo.jpg

Vanaf dit jaar zijn er 2 demo groepen:

  • Demo A: In deze groep zal een team van ongeveer 40-50 gymnasten samen een oefening brengen waarin tumbling en acro elkaar afwisselen. Door middel van dans worden deze disciplines met elkaar verbonden en zullen er 4 wedstrijden worden meegedaan om zich te plaatsen voor de grote finale. Hierbij is het noodzakelijk dat de gymnast al enige ervaring heeft en persoonlijk een grote meerwaarde. Het wordt aangeraden om competitiegymnast te zijn aangezien de moeilijkheid van de elementen hier een belangrijke rol speelt.
  • Demo B: In deze groep zal een maximum aantal van 30 gymnasten samen een oefening brengen waarin tumbling en acro elkaar afwisselen. Door middel van dans worden deze disciplines met elkaar verbonden en zullen er ook 4 wedstrijden worden meegedaan. Het verschil met het A-niveau is hier dat iedereen de kans krijgt om mee te doen, ook indien je nog geen ervaring hebt. De moeilijkheid van de elementen ligt lager waardoor ook de recreagroepen op deze manier hun steentje kunnen bijdragen.

DMT

Deze groep geselecteerde springers trainen op de dubbele mini, mini en grote trampoline. Salto, Barani en Rudi zijn al lang geen vreemde termen meer voor hen. De nadruk wordt gelegd op het technisch correct uitvoeren van alle sprongen. Enthousiasme en 200% inzet zijn echter een vereiste. Het trampolineteam vormt een hecht team waar veel “fun” beleefd wordt.

Er zijn twee trampoline groepen: recre@DMT en DMT B/C. De recre@groep neemt deel aan recre@wedstrijden mini, dubbele mini en grote trampoline. Bij de competitie groep nemen de gymnasten deel aan 3 provinciale voorrondes om zich zo te proberen selecteren voor het Vlaams en misschien zelfs Belgisch kampioenschap.

Tumbling

Bij tumblingreeksen wisselen rondats, salto’s, fliks, enz. elkaar in een flitsend tempo af.
De gymnasten voeren hun spectaculaire reeksen uit op een verende baan van 25 meter.
Snelheid van uitvoering, amplitude, vaardigheid in het draaien van salto’s en vooral veel durf. Dat zijn zowat de eigenschappen waarover de gymnasten die tumbling beoefenen moeten beschikken. Er wordt getraind op lenigheid, kracht en sprongtechniek.

Er zijn 4 tumbling groepen, verdeeld volgens het wedstrijdniveau en leeftijd:

  • Recre@tumbling: gymnasten die willen, doen 2 keer per jaar mee aan een wedstrijd recre@tumbling
  • Tumbling C1: gymnasten nemen deel aan 3 wedstrijden om zo door te kunnen gaan naar de Vlaamse kampioenschappen
  • Tumbling C2: gymnasten nemen deel aan 3 wedstrijden om zo door te kunnen gaan naar de Vlaamse kampioenschappen
  • Tumbling B/A: gymnasten nemen deel aan 3 wedstrijden om zo door te kunnen gaan naar de Vlaamse kampioenschappen en hopen op een Belgische selectie

Trainingsuren

Competitie